Direktlänk till inlägg 11 maj 2008

Rasistminister

Av David - 11 maj 2008 11:09

Varje söndag ligger DN på köksbordet som en självklar del i min frukostkostcirkel på sjunde veckodagen och det är kishti tomita-halleluja moment att i lugn och ro blanda laktosfri yoghurt med rader av Maciej Zaremba.

    Idag skriver han om vår migrationsminister Tobias Billström och han gör det så bra att jag måste vidarebefordra. Moderaten Billström har lämnat ett förslag som det ska beslutas om i riksdagen den 20 maj.

     Förslaget ska lagfästa diskriminering (som FN:s Paul Hunt uttryckte sig för regeringen den 13 februari i år):

     Billström anser att Sverige sänder ut fel signaler när asylsökande som fått nej har möjlighet att få sjukvård. Så kan det bara inte få vara har han tänkt nån gång när han kliat fingrarna i håret och därefter kommit fram till en lösning. Cancersvulster, havandeskapsproblem och hjärtstrul ska tydliggöra för hela omvärlden och invärlden vad migrationsverkets nej betyder. Får man nej av migrationverket får man även nej av sjukvården.

      Är det människosynen Sverige styrs av?

      Där alla människor inte länge är lika mycket värda. Där vi ska rangordnas efter papper, efter tillhörighet, efter olikhet och efter allt annat som går att plocka isär från Människan.

      Maciej Zaremba jämför med läkare som jobbar under krig. För de "finns inte landsmän och fiender, lagliga eller olagliga. Det finns bara patienter". Det vill säga att till och med under sådana hemska omständighter som ett krig medför till ett land hjälper läkare samma personer som försöker döda ens landsmän på precis samma sätt som sina sårade landsmän. Kanske en smula märkligt men ändå inte för det finns någon självklarhet i det handlandet: "av medkänsla kanhända, men mest för att inte mista självrespekten. För vi är inga bödlar heller. Nej, just det. Och läkare är inga gränspoliser."

     Men det vill Billström ändra på. Lagstifta om.

     I artikeln verkar det dock inte som att läkare tänker springa migrationsverkets ärenden, tack och lov, för bl.a har Läkarförbundet, Vårdförbundet och Sahlgrenska sjukhuset förklarat att "av trohet mot vårdyrkets etik och av omsorg för personalens nerver att behandla alla människor lika, vad riksdagen än säger".

     Vad ligger till bakgrund för det här förslaget?

     Ekonomi, som det mesta andra? Knappast. Uppgifter gör gällande att om papperslösa inte diskriminerade skulle utgifterna vara på 15 miljoner - samma som en ny spårvagn på Nockebybanan.

      För att haka på övriga Europa, som i fallet med många andra förslag? Nej, det enda landet som använder cancer som politisk signal är Österrike. Inga andra.

      Och om förslaget går igenom vad blir nästa steg och nästa och nästa? Att lära brottslingar att påföljderna av brott blir att rätten till sjukvård försvinner? Att misskötsel på jobbet ger arbetsgivaren rätt att ta bort den rättigheten? och så vidare. och så vidare.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av David - 7 april 2009 18:03

Hej. Igen.   Jag dammar nu officiellt av mina skrivfingrar och aktiverar dem genom lite knappande på bokstäver. Kanske landar det i en vettig begriplig helhet eller så vimsar jag runt i några meningar och lämnar frågetecken i eder bakre huvudregion. ...

Av David - 20 oktober 2008 15:46

Jag var på Thomas Dilevas föreställning "Låt kärleken växa" i fredags. Det var en härlig upplevelse. Ingen är som han, alla är som han. Han sjöng vackraste sånger om mirakel som min sambo alltid gråter när hon hör och han sjöng med len röst. Han sade...

Av David - 14 oktober 2008 17:49

Det är väl nånstans okej att damma av tangentbordets hela alfabete när begäret andas allt högre och högre, flåsigare och flåsigare, ungefär som en telefonsexförsäljande dominatrix - om det nu finns sådana - med en undergiven övergiven kund på väg mot...

Av David - 13 juni 2008 10:12

    Det får vara bra nu.

Av David - 5 juni 2008 16:17

Kommer inte ihåg exakt när det stod i tidningarna, troligtvis var det förra veckan, jag vet bara att jag tänkte att jag skulle skriva några rader om det då men att tänka tankar är inte detsamma som att förverkliga dem.      Varför jag inte minns med...

Skapa flashcards